אם בתוכנית הטיפולים שלך הוחלט על השתלת שיניים אתה בוודאי חושש או מרגיש שמדובר בהליך גדול ומורכב. ובכן, אנו שמחים לבשר לך שבשנים האחרונות התבצעו שינויים גדולים בתחום ונעשו בתחום חידושים רבים. הבשורה המרכזית היא שישנם אחוזי הצלחה יפים תהליך השתלת השיניים.
בוא ונסביר כעת קצת יותר על התהליך ומשמעויותיו במטרה להקל על חששותיך.
למה בכלל צריך השתלת שיניים?
מטרתן העיקרית להחזיר את "המראה הבריא" לאיזור הפה ולייצר מראה אחיד ואסטתי ובכך לאפשר למטופל איכות חיים טובה יותר. השתל משלים את החסר בפה ומחזיר ללסת את התפקוד התקין – מאפשר למעשה לאכול וללעוס כמו שנעשה באמצעות השיניים הטבעיות.
ברמה האסטתית יאפשר השתל מילוי של כל חלל הפה בשיניים בריאות למראה ובכך להלשים את המראה הטבעי של החיוך.
מהם שתלים דנטלים ומי בכלל צריך אותם?
אדם שיזדקק לשתל דנטלי הוא כזה שחסרות לו שיניים בחלל הפה והוא זקוק להשלמה מלאכותית באמצעות שן מלאכותית.
שתלים דנטליים הם תחליף ממש טוב לשורש השן ומשמשים כשורש מלאכותי לשיניים שאינם עוד בחלל הפה, הם מהווים בסיס יציב לשן מלאכותית חדשה שתורכב עליהם (כלומר לכתר שמורכב על גבי מבנה השתל).
לא תמיד שתלים דנטליים הם הפתרון עבור כל מטופל שיש אצלו בעיה בשן או שהוא חסר שיניים, יש אנשים שסובלים ממחלות מסוימות שבמקרים אלה השתל לא יצליח להיקלט בפה כתוצאה מחוסר עצם ומסיבות נוספות. לכן בטרם תילקח החלטה של רופא השיניים להשתלת שן, מומלץ שהמטופל ייגש להיבדק אצל רופא המשפחה, במידה וקיים חשש במצבו לקליטה נאותה של השתל.
ממה עשוי השתל?
שתל דנטלי הוא סוג של בורג קטן, המוחדר לעצם הלסת במקום שקודם לכן הייתה קיימת שן טבעית.
שתלים עשויים משני סוגי חומרים:
טיטניום – חומר זה משמש לייצור רוב השתלים הדנטליים. זהו חומר מתכתי שהוכח מדעית כחומר חזק, ויציב ויש לו תכונה ייחודית שהיא התאמה ביולוגית מושלמת לעצם.
משתמשים ליצור השתלים בסגסוגת טיטניום מאחר והיא נחשבת לטובה יותר מטיטניום טהור.
זירקוניה – חומר קרמי שנמצא בשתל ובשן החדשה (כתר). לזרוקניה ישנה תכונה חשובה שהיא מתמזגת ומתאחה מצוין עם העצם הצבע שלה הוא לבן בדומה לצבע השן המקורית ובכך היא מתמזגת היטב ברמה האסתטית בחלל הפה.
שתלי זרוקניה הם חדשים יחסית ונחשבים ללהיט בקרב קהילת רופאי השיניים. ישנה טענה רווחת בקרב הרופאים ששתלי הזרקוניה מוצלחים יותר משתלי הטיטניום ונוטים לאחוזי החלמה טובים יותר. בנוסף חומר הזרקוניה מונע התחמצנות בניגוד לחומרים מתכתיים ומכאן נמנעת אלרגיה ברקמות שעלולה להוביל לכשלון ההשתלה. .
עם זאת, כדאי לזכור שמחיר השתלים מזרוקניה גבוה משמעותית ביחס לשתלים דנטליים מטיטניום.
חוץ מהחומר ממנו עשוי השתל אלו עוד הבדלים קיימים?
להלן המפרט של השתלים הקימים כיום בשוק-
צורה כללית שתלים בצורת קונוס בעלי הברגה בצורת V, שתלים ישרים בעלי הברגה של צילינדר
גודל: רחבים, סטנדרט או דקים.
צורת החיבור הייחודי של השתל : משושה פנימי או חיצוני, מתומן וכדומה.
טכניקות: שלב אחד, שני שלבים או שתלים בזאליים ושתלים זיגומטיים וטוברו- פטריגואידיים.
יצרני השתלים: Alpha – bio, Bicon ,Adin, Noble Biocare, Zimmer Dental, Biomet MIS ועוד.
רוצה לשמוע עוד קצת על טכניקות ההשתלה?
טכניקות ההשתלה כמו סוג השתל נקבעים בהתאם לאופי ההליך ישנן שתי אפשרויות:
השתלה דו שלבית – בשלב הראשון מניחים את השתל בעצם הלסת ובמפלס אחד עם העצם נמצא החלק העליון של השתל. תופרים את הרקמה הרכה של החניכיים והיא מכסה את השתל כך שלא רואים את הבורג. בין שלושה לשישה חודשים אחרי הניתוח אחרי שהשתל התאחה עם העצם, חושפים את חלקו העליון של השתל ומחברים אליו את הכיפה.
השתל מוכן לבנייה של שן אחת לגשר או למערך שיניים. עם ריפוי החניכים.
השלב השני מצריך עוד תקופת זמן קצרה עד להצטלקות והוא הרבה פחות טראומטי מהשלב הראשון.
השתלה בשלב אחד – השתלת שתלים דנטליים בשלב אחד היא פיתוח של השנים האחרונות. בשיטה זו ניתן להעניק למטופל פתרון מהיר וטוב.
בהשתלה בשלב אחד מניחים בורג ארוך יותר בעצם כך שהחלק העליון של השתל נמצא מעל משטח העצם. תופרים את הרקמה מעל לחניכיים כאשר החלק העליון של השתל בולט, לאחר החלמת האזור, מניחים את המחבר של השתל ומתחילים בשיקום מידי.
כפי שניתן לראות במאמר זה השתלת שיניים הפכה זה מכבר לפרוצדורה מקובלת המאפשרת התאמה מיטבית כמעט לכל מטופל ונותנת מענה טוב ואיכותי לבריאות חלל הפה ולמראה האסטתי שלו.