מהי אורתודנטיה?
אורתודונטיה, קרויה בעברית בשם יישור שיניים (מיוונית "orthos" יישור ו"odon" שן), היא התמחות ברפואת שיניים. אורתודונטיה עוסקת במחקר ובטיפול בפגמים בסגירת הפה, פגמים שהם תוצאה של חוסר התאמה בין הלסתות או של שיניים לא סדירות, או של שניהם יחד.
מטרת הטיפול האורתודונטי היא לעזור לתקן את השיניים, ולהזיזן למקומן הנכון. בטיפול האורתודונטי ניתן לעקור שיניים כטיפול יחידי או לסייע בתיקון ושינוי מנח השיניים בתוך עצם הלסת.
לאורתודונטיה אמנם יש מקום רב בחשיבות אסתטית אולם, ישנה במקביל גם חשיבות רפואית.
מנח וסגירה נכונה של השיניים הכרחית לתפקוד תקין של מערכת הלעיסה כולה, ולבריאות השיניים, החניכיים, ומפרקי הלסת.
הידעת?
אדוארד אנגל היה האורתודונט הראשון, כלומר, רופא השניים הראשון שהגביל את התמחותו לאורתודונטיה. הוא נחשב ל״אבי האורתודונטיה המודרנית".
בעיות נפוצות המצריכות יישור שיניים:
מנשך עמוק – מצב שנוצר כאשר השיניים התחתונות פוגעות בחך במקום בשיניים העליונות. במצב זה, אם לא יטופל, יכול להגרם נזק לחך ולשיניים הקדמיות העליונות.
סגר צלבי – כאשר השיניים התחתונות בולטות יותר מן העליונות. נובע בדרך כלל ממבנה קשת שיניים עליונה צרה מדי מסיבה גנטית או מסיבה תפקודית. במצב כזה סגירת הפה איננה תקינה והלסת עלולה לסטות באופן קבוע לצד אחד, מה שיכול בסופו של דבר לגרום לגדילה אסימטרית ובכך לעיוות של הפנים.
צפיפות השיניים – מצב בו השיניים מאוד צפופות ללא מרווח תקין בין שן לשן. מצב זה עלול לגרום לניקוי וצחצוח שיניים לקויים, מה שבסופו של דבר עלול להוביל לעששת ו/או למחלת חניכיים.
שן כלואה – שן כלואה היא שן הנמצאת בתוך הלסת כך שלא ניתן לראותה בחלל הפה. יכולה להיות שן בודדת כלואה או אפילו מספר שיניים כאלה. מצב זה יכול לגרום נזק לשיניים שכנות ולכן מחייב טיפול שבמקרים מסוימים מצריך ביצוע עקירה.
הרגלי פה שונים – הרגלים כגון: נשימת פה, דחיפת לשון ונשיכת שפה המעורבות בהפרעות בדיבור. הרגלים אלה יכולים לגרום לפגיעה משמעותית בסגר ובסגירת הלסתות.
שיטות ליישור שיניים:
- התקן הכולל חוטי מתכת – זהו הטיפול הנפוץ ביותר באורתודונטיה. הוא כולל הכנסת חוטי מתכת אל תוך התקן אורתודונטי הקרוי "ברקטים" או "סמכים" (מוכר בשפה העממית כ"גשר"), הוא עשוי מפלדת אל-חלד או חומר קרמי שנראה אסתטי יותר בחלל הפה.
כך מופעל כח על השיניים, ונוצר עליהן לחץ שמתורגם בסופו של דבר לתזוזת השניים ולסידורן הרצוי. - סד אורתופדי – מורכב על השיניים ומאפשר להביא את השיניים לסידורן הרצוי בחלל הפה.
- אחר- פלטות או קשתיות נשלפות, "רסן" אשר מחובר לסמכים או טבעות אורתודונטיים כדי ליצור לחץ על השיניים ועוד.